Шууд Chart

Гэртээ амтат жүрж тарих арга

2021-04-22 11:04:59

Амтат жүрж нь (citrus sinensis) Зүүн өмнөд Азиас гаралтай байгаль дээр 4-5 м өндөр ургадаг олон наст мөнх ногоон ургамал. Тасалгаанд тарихад 1-1.5 м хүртэл өндөр ургана. Маш сайхан анхилуун үнэртэй, том цагаан цэцэгтэй бөгөөд шавьжаар тоос хүртдэг учир тасалгаанд гараар тоос хүртээнэ. Жимс нь нийлж ургасан 9-13 хэсгээс бүрдэх ба 2-12 ширхэг үр боловсорсон байдаг. Та гэртээ өөрийн гараар ургуулсан жүржийг идэх боломжтой. Жүрж тарихыг хүсч байвал дараах мэдээлэлд анхаарлаа хандуулна уу. 

Үрээр тарихдаа: Хар шороон, хөвдөн хөрсөнд тарихад тохиромжтой. Үрийг суулгаж сайтар услаад гэрэлтэй дулаан газар байрлуулна. Хөрс сийрэг байх нь тохиромжтой. 3-4 долоо хоногийн дараа соёолдог. Соёолсноос хойш эхний жил орчим хугацаанд нилээд удаан ургадаг.

Усалгаа: Зуны улиралд сайн усалж хөрсийг чийглэг байлгахаас гадна халуун өдөр усаар хэд хэдэн удаа шүршиж өгөх хэрэгтэй. Өвөл усалгааг багасгана.

Гэрлийн тохиргоо: Халуун орны ургамал учир ихээхэн гэрэлсэг. Тасалгааны хамгийн гэрэлтэй хэсэгт буюу нарны шууд тусгалд байрлуулна. Урагш харсан цонхтой өрөө тохиромжтой.

Дулааны горим: Хүйтэнд тэсвэр муутай ургамал. Зуны цагт халуун өдөр гадагш гаргаж тагтан дээр байрлуулж болно. Аль ч улирал бай температурыг 8-10С-ээс доош оруулвал ургамал гэмтэж эхэлдгийг анхаар. 

Бордоо: Зуны улиралд сард хоёроос доошгүй удаа эрдэс бордоогоор бордоход сайн. 7-8 нас хүртэл нь жилд нэг удаа шилжүүлэн суулгах ба түүнээс хойш 2-3 жилд нэг удаа шилжүүлнэ.

Хортон шавьж: Аалзан хачиг, бамбайт зэрэг хортон шавьжинд өртөмтгий, навч толботох, хөөн хар мөөгийн үүсгэдэг өвчинд нэрвэгдэх магадлалтай.


Гэртээ амтат жүрж тарих арга   
Үзсэн: 346 Mongolian National Broadcaster  

Анхааруулга:

Та одоогоор сэтгэгдэл үлдээх боломжгүй байна.
MNB.mn сайтын редакц
Утас: 70127055

Бидэнтэй нэгдээрэй